Cozonac

Cozonac

Ce ne trebuie

1 kg faina

4 galbenusuri si 4 oua intregi

250 g zahar

125 g grasime (unt, untura) moale

75 g drojdie verde

1 lingurita de sare

coaja rasa de lamaie, zahar vanilat sau esenta de vanilie

lapte cat cuprinde

 

Cum se fabrica

Se desface drojdia in putin lapte caldut, se adauga 2 linguri de zahar, se amesteca usor, se presara o lingura de faina si se lasa la crescut. Restul de faina se amesteca cu sarea si se adauga la drojdie. Ouale se freaca cu zahar. Se face loc in mijlocul fainii si se adauga toate ingredientele si foarte putin lapte. Se framanta bine si se adauga treptat lapte pana iese un aluat potrivit de tare, ce se desprinde de pe mana. Se lasa la crescut.

 

Pentru Mos si Baba, se adauga stafide in aluat, dupa acesta e crescut si se lucreaza spre a fi pus in forma.

 

Umpluturi:

– cu nuca: 400 g nuca macinata, 1 lingura de cacao, 4 albusuri, zahar dupa gust, esenta de rom, stafide si lapte se amesteca pana iese o compozitie groasa, de intins cu cutitul.

– cu mac: 400 g mac macinat, coaja de lamaie, 4 albusuri, zahar dupa gust se amesteca.

 

Dupa ce aluatul e crescut, se imparte in doua (pentru 2 cozonaci). Fiecare parte se mai imparte o data in 2 (deci 4 bucati in total), se lucreaza foi lunguiete (ovale), pe care se intinde umplutura, se ruleaza fiecare foaie, apoi se impletesc in cate 2 rulouri la un cozonac (cu aceeasi umplutura sau mixta).

Se pun in tava unsa cu grasime, se mai lasa la crescut, se ung cu ou amestecat cu un pic de lapte si se dau la cuptor la foc potrivit pana sunt rumeni deasupra.

Cand se scot, se ung fierbinti cu apa cu zahar si se acopera cu un stergar.

Pofta buna!

0 comments on “CozonacAdd yours →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *